17 jun

Reizen en dekking op de reisverzekering

Per 15 juni kunnen Nederlanders weer op vakantie in een aantal Europese landen. Voor deze landen wordt het reisadvies aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Reisadvies per land
Op deze site staat weergegeven wat het reisadvies van een land is.

Is er sprake van dekking als u naar een ‘geel’ land gaat? En wat gebeurt er als u naar een ‘oranje’ land gaat?
Voor de meest actuele antwoorden hierop verwijzen wij u naar de informatie pagina’s van de diverse verzekeraars. Staat uw reisverzekeraar er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Unigarant
Allianz
De Zeeuwse
Nationale Nederlanden
Europeesche

Heeft u vragen over dit bericht, neem dan gerust contact met ons op.

23 mrt

Coronavirus

Uiteraard draagt ons kantoor graag bij aan de oproep van de overheid om fysieke contacten tussen medewerkers zo veel mogelijk te voorkomen.

Ons kantoor heeft daarom de volgende maatregelen genomen:
– Een deel van onze medewerkers werkt vanuit huis;
– Waar mogelijk proberen wij contacten met onze relaties per mail of telefoon uit te voeren.

Uiteraard kunt u ons bij schades en andere calamiteiten bereiken en zullen wij uw belangen zo goed mogelijk behartigen. Doordat niet alle collega’s fysiek aanwezig zijn kan de afhandeling van vragen soms iets langer duren. Wij proberen dit uiteraard tot een minimum te beperken.

We hopen dat u begrip heeft voor de door ons genomen maatregelen.

Heeft u vragen of opmerkingen, laat ons dit dan weten. U kunt hiervoor het volgende mailadres info@smeinkassurantien.nl gebruiken.

09 aug

Arbeidsongeschiktheid en ZZP’er

ziekteverzuimHeb je een eigen zaak of wil je een eigen zaak beginnen? Vergeet niet om ook te denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Maar één op de vijf ZZP’ers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering is gebleken uit cijfers van het CBS. Toch kan het grote financiële consequenties hebben als je arbeidsongeschikt raakt. Je hebt immers geen recht op een WW uitkering.

Lees het volgende artikel van het RTL Nieuws over een persoonlijke ervaring van een ZZP-er zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering:

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/zzper-inger-werd-onverzekerd-arbeidsongeschikt-je-hebt-nergens-recht-op

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het verzekeren van arbeidsongeschiktheid? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

07 jun

Een woning kopen? Welke hypotheek past bij jou?

HypotheekAls je een huis koopt sluit je meestal ook een hypotheek af. Soms is ook een combinatie met andere financieringsvormen mogelijk.

Kies je voor een hypotheek, houd dan bij je keuze rekening met wat bij jou past. Kijk naar de voorwaarden, maar ook naar de rente en de rentevast periode. Met Nationale Hypotheek Garantie kun je korting op de rente krijgen en heb je bescherming tegen een mogelijke restschuld. Kijk of je voldoet aan de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en bepaal of je dit wilt.

Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen op een rij:
Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bruto maandlast (rente + aflossing). In het begin is dit vooral rente en slechts voor een klein deel aflossing. In de loop van de tijd wordt het rentedeel steeds kleiner en los je dus steeds sneller af.

Voordelen
– Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer.
– Je hebt een fiscaal voordeel , wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken.
– Door het fiscale voordeel begin je met lage netto maandlast.

Nadelen
– Je netto maandlasten worden in de loop van de tijd steeds hoger, omdat je in het begin veel rente betaalt en weinig aflost en aan het eind weinig rente betaalt en veel aflost. Daardoor daalt je belastingvoordeel gedurende de looptijd.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Je bruto maandlast (rente + aflossing) is in het begin hoger. In de loop van de tijd daalt je maandlast doordat je steeds minder rente betaalt.

Voordelen

– Je netto maandlasten dalen in de loop van de jaren, omdat je steeds minder rente betaalt en niet meer gaat aflossen.
– Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer.
– Je hebt een fiscaal voordeel, wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken.

Nadelen
– In het begin is je maandlast hoger
– Naast het aflossingsbedrag betaal je maandelijks rente. De maandelijkse rente (en de restantschuld) daalt door de aflossingen, dus je belastingvoordeel neemt in de loop van de tijd af.

Let op:

Voor doorstromers geldt dat de bestaande hypotheken, zoals de beleggings-, spaar- en aflossingsvrije hypotheken, nog kunnen worden meegenomen. Ook hangt de best bij jou passende hypotheek altijd af van jouw persoonlijke situatie en de specifieke voorwaarden van een hypotheek.

Bron: Adfiz

17 mei

Wat betekent de Nationale Hypotheek Garantie voor mij?

Nationale Hypotheek GarantieWat levert NHG je op en wat zijn de voorwaarden?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je de garantie dat je geen restschuld overhoudt als je je woning buiten jouw schuld om moet verkopen. De banken geven je een rentekorting op je hypotheekrente omdat zij ook minder risico lopen.

Maar wat betekent dit nu precies voor jou en aan welke voorwaarden moet je voldoen om een hypotheek met NHG te krijgen?

Wat levert NHG jou op?
Zekerheid bieden aan hypotheekverstrekker
Door bijvoorbeeld werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat je een vermindering van inkomen hebt. Hierdoor is het mogelijk dat je niet meer aan de betalingsverplichting van je hypotheek kunt voldoen en dat je woning moet worden verkocht. Bij een hypotheek met NHG staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van je restschuld aan je hypotheekverstrekker. Is de verkoopopbrengst niet voldoende om je lening volledig af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds het verschil aan jouw hypotheekverstrekker. Een hypotheek met NHG geeft jouw hypotheekverstrekker dus extra zekerheid.

Korting op je rente
Doordat de hypotheekverstrekker zekerheid heeft als jij kiest voor een hypotheek met NHG, kan deze je een rentekorting geven. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar, waardoor je jaarlijks dus minder rente hoeft te betalen.

Restschuld kwijtschelden
Is je huis minder waard dan je hypotheek, dan houd je bij de verkoop ervan een restschuld over. Dat kan lastig zijn bij de aankoop van een andere woning, omdat je daardoor minder kunt lenen voor je nieuwe woning. Heb je een hypotheek met NHG, dan hoeft dit waarschijnlijk niet. Oordeelt het Waarborgfonds dat je geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of er alles aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen, dan zullen zij je de restschuld kwijtschelden.

Wat zijn de voorwaarden voor NHG?
. Eenmalige borgtochtprovisie
Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt in 2017 1% van je totale hypotheekbedrag.

. Maximale hypotheek: € 245.000,-
Naast de koopsom van de woning, mag je 1% extra lenen voor de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten. Omdat je tot maximaal 101% van de waarde van je woning mag lenen, moet je de kosten boven deze 1% dus met eigen geld betalen. De totale hypotheek mag maximaal € 245.000,- zijn.

. Woning als hoofdverblijf
Een hypotheek met NHG kun je afsluiten voor alle soorten woonhuizen, dus ook voor appartementen, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Wel moet het gaan om een woning dat je hoofdverblijf is. Het is dus niet mogelijk om een NHG te ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Bron: Adfiz

10 mei

Verzeker brandschade op maat

Verzeker brandschade op maatVraag jezelf eens af..

Een brand(schade)verzekering is een overkoepelend begrip. Het omvat de opstalverzekering, de inventaris- / goederenverzekering en de bedrijfsschadeverzekering. Bedrijfspand, inventaris, voorraad en brutowinst lijken zo afdoende verzekerd. Maar ondernemingen, en ondernemers, verschillen. Heb je extra verzekeringen nodig? Stel je onder meer de volgende vragen over brandschade..

  • Kan mijn bedrijf doordraaien na brand? Werk je bijvoorbeeld alleen op een laptop of heb je een voorraad die onverkoopbaar is geworden?
  • Moet ik tijdelijk andere ruimte huren om het bedrijf draaiende te houden of te krijgen?
  • Hoe lang is de levertijd van nieuwe machines?
  • Is een bedrijfsschadeverzekering met een uitkeringstermijn van 52 weken voldoende?
  • Moet ik personeel doorbetalen ook al ligt het werk stil?
  • Vormen naastgelegen panden een verhoogd brand- of schaderisico voor mijn bedrijf?
  • Kan een brand bodem- of grondwaterverontreiniging veroorzaken? (Regel dan een milieuschadeverzekering)
  • Zijn andere bedrijven bereidt de productie/dienstverlening tijdelijk over te nemen? Klantverlies is immers niet te verzekeren.
  • Hoe kan ik onderverzekering vermijden?

Wij denken natuurlijk graag met u mee welke risico’s uw bedrijf loopt en hoe deze risico door middel van preventie en verzekeren opgevangen kunnen worden.

Bron Adfiz

12 apr

Hoe verzeker je je auto? Allrisk, beperkt casco of WA?

Dekking autoverzekeringHoe moet je je auto verzekeren? Is dat alleen afhankelijk van de leeftijd, of komt er meer bij kijken? We geven inzicht in een paar veel voorkomende misverstanden, zodat je beter voorbereid je keuze kunt maken.

Misverstand: Volledig casco is altijd de beste keuze

De volledig casco autoverzekering, ook wel all-risk verzekering genaamd, is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan je auto, ook als je zelf de veroorzaker bent. Je bent bovendien verzekerd tegen vandalisme en diefstal. Er bestaan veel misverstanden over wanneer je kiest voor een all-risk verzekering. Een all-risk verzekering wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten bij auto’s tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde van je wagen zo gedaald dat het in sommige gevallen zonde is om te betalen voor all-risk.

Het is niet altijd verstandig om deze vuistregels te hanteren. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk. De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de premie voor all-risk zo weinig hoger zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

Misverstand: nieuwwaarde regelingen zijn altijd 1 jaar

De nieuwwaarde regeling is de regeling waarbij de verzekeraars de nieuwwaarde van je auto uitkeren als je auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard. Je leest vaak dat dit alleen voor het eerste jaar geldt. Dat klopt alleen niet. Je hebt ze in 1, 2 en 3 jaar en daar valt dus veel te kiezen. Je kunt ook aanvullende zaken als aanschafwaarde of vervangingswaarde kiezen naast dagwaarde. En dan is je auto opeens veel langer een allrisk verzekering waard dan de standaard 5 jaar die geopperd wordt.

Misverstand: Na 5 en 8 jaar moet je je verzekering downgraden

Als je auto 5 of 8 jaar oud is zou je je verzekering volgens prijsvergelijkers moeten downgraden. Maar wat als je je auto gefinancierd hebt en je rijdt hem total-loss met alleen een WA-verzekering? Dan blijf je met de volledige restschuld zitten. Of wat als je voor je werk afhankelijk bent van je auto en onvoldoende buffers hebt? Vaak is er bovendien bij een uitgebreidere dekking ook een vervangende auto-regeling, toch makkelijk als je de volgende dag gewoon op je werk verwacht wordt. Misschien op zichzelf onvoldoende reden om allrisk te houden, maar wel een reële overweging. Zeker bij beperkte premieverschillen.

Tot slot

Een autoverzekering is een product met veel keuzeopties. Bovendien moet je je onder andere afvragen waar je je auto voor gebruikt, hoe groot het probleem is als je geen auto hebt, en wie er in de auto rijden en meerijden. Daarnaast spelen bijvoorbeeld regio, type auto, leeftijd en jouw financiële middelen ook mee.

Bron Adfiz

01 feb

Je kind en z’n scooter: drie dingen om op te letten

bromfietsverzekeringRondom onverantwoord scootergebruik door jongeren hoor ik vaak: Moet kunnen joh! We zijn zelf toch ook jong geweest?

Maar heb je enig idee van de ellende die zo’n ritje kan kosten? Bij een ritje op een scooter door een jongere ligt het risico van onverzekerd zijn op de loer en dan kan het opeens over heel veel geld gaan. De drie meest voorkomende situaties en de gevolgen daarvan deel ik graag.

1. Rijden zonder rijbewijs

Natuurlijk is de verleiding groot om ook zonder rijbewijs even een stukje op die gave scooter te rijden. Zo moeilijk is het niet en hoe groot is nu de kans dat je gepakt wordt door de politie? De politie is echter je kleinste probleem, want dan kom je weg met hoogstens een boete.
Groter probleem is dat de berijder zonder rijbewijs niet verzekerd is. Gaat je kind rijden en veroorzaakt hij een ongeval, dan draait hij zelf op voor de schade. Materiële schade is dan vaak nog wel te overzien, maar bij letselschades zie ik in mijn praktijk regelmatig bedragen met vijf nullen langskomen.

Zelfs als je heel voorzichtig bent en niets fout doet kun je nog steeds tegen een schadeclaim aanlopen. Aanrijdingen met voetgangers en fietsers worden vrijwel altijd voor minimaal 50% toegerekend aan de bestuurder van de scooter, bij jonge kinderen zelfs standaard voor 100%. Dat geldt ook als de bestuurder niets te verwijten valt.

2. Premie besparen door het opgeven van een andere bestuurder

Bij het afsluiten van de polis wil de verzekeraar graag weten wie op de scooter gaat rijden om de juiste te premie te kunnen berekenen. Verzekeringen voor jongeren zijn duurder dan voor een oudere bestuurder.
De verleiding is groot om jezelf (of de andere ouder) op te geven als bestuurder. Maar dit is fraude en als de verzekeraar hierachter komt heeft het grote gevolgen voor zowel jou als je kind.

Naast het zelf moeten betalen van opgelopen schade kan het ook juridische gevolgen hebben en problemen veroorzaken met het afsluiten van toekomstige verzekeringen.

3. Rijden op een scooter van een oudere bestuurder

Je zou zeggen dat je nu safe zit. De scooter van de oudere bestuurder is verzekerd en hijzelf is ook de hoofdbestuurder. Toch gaat het dan nog wel eens mis.
Een groot aantal verzekeraars heeft in de voorwaarden opgenomen dat schade die veroorzaakt is door een bestuurder onder de 25 jaar, terwijl de hoofbestuurder op de polis ouder dan 25 jaar is, niet wordt vergoed. De uitsluiting geldt uiteraard niet als die jongere bestuurder wel op de polis wordt genoemd (en er dus meer premie word betaald).

Tips bij scootergebruik

Helaas zie ik alle beschreven situaties in de praktijk nog regelmatig langskomen, meestal gelukkig zonder dat het misgegaan is. Maar als het wèl misgaat kan het ook echt goed raak zijn. Wees dus verstandig en bescherm je kind en jezelf met deze tips:
. Rijd nooit zonder rijbewijs!
. Geef altijd eerlijk op wie de hoofdbestuurder is.
. Check of je verzekering incidenteel gebruik door een jongere dekt. Zo niet, pas het dan aan of laat ze op de fiets stappen.

Bron: Adfiz

30 nov

Tips om schadevrij te blijven

schoorsteen vegenTips om schadevrij te blijven.
Schade kan je duur komen te staan. Mede omdat schade die je zelf kon voorkomen meestal niet verzekerd is. Zonde! Er zijn veel dingen die je kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of verminderen. Welke dingen dan? Dat lees je in deze tips!

 

Houd de waterleidingen vorstvrij
De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.

Sluit de buitenkraan af
Een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan dan voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.

Bescherm je cv-installatie
Ook je radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als je op vakantie gaat of voor langere tijd je huis verlaat.

Veeg je schoorsteen
Een gezellige open haard in je huis? Laat je schoorsteen voor je de open haard aansteekt nog schoonvegen. Dat kan een woningbrand voorkomen.

Verschoon het filter van je afzuigkap
In je afzuigkap zit een filter. Zorg dat je deze regelmatig verschoont. Er blijft namelijk veel vet in deze filters hangen die hierdoor makkelijk vlam vatten.

Check je dak en dakgoot regelmatig
Met alle vallende bladeren ligt je dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig je dakgoot en houd deze schoon. En als je dan toch op je dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerd.

Ruim je tuin en/of balkon op
Berg je tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.

Parkeer je auto veilig
Is er harde wind of een stevige bui voorspelt? Parkeer je auto op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.

Houd je huis tochtvrij
Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren te hard dicht slaat. Houd je huis tocht- en regenvrij.

Laat je auto niet onbemand ontdooien
Vlak voordat je echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Kan, maar laat je auto daarbij niet onbemand achter. Je bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat.

Plaats een bliksemafleider
Als je niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op je huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan je helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.

Hang brandmelders op
Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is.

En als je dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan ontstaan en hang daar koolmonoxidemelders op.

Zet apparaten die je niet gebruikt uit
Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Dit voorkomt het doorbranden van je apparaten en verkleint de kans op brandschade (en je bespaart meteen op de energierekening!)

Bij onweer: trek telefoon- en internetkabels los en haal stekkers uit het stopcontact
Als de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen. Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als de onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij jou in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in je huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet in jouw huis te slaan.

Bron Adfiz