Zonnepanelen op je dak? Dit moet je weten

Je ziet tegenwoordig in bijna elke straat bij een of meerdere huizen zonnepanelen op het dak liggen. Het is een efficiënte manier om je eigen stroom op te wekken. Zeker gezien de huidige energieprijzen zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame alternatieven.

De overheid stimuleert dit. Eerder was er altijd een subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar die is inmiddels afgeschaft. Sinds 1 januari 2023 betaal je namelijk geen btw meer over de zonnepanelen die op of bij je woning worden geplaatst. Dat scheelt toch 21 procent.

0 procent btw

Dat maakt het interessant om toch nog eens te overwegen om je dak te voorzien van zonnepanelen. Goed om te weten: 0 procent btw geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

De overheid biedt nog meer regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een energiebespaarlening aanvragen. Je kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende regelingen voor verduurzaming van je woning.

Extreme weersomstandigheden

Besluit je om zonnepanelen te laten installeren? Kijk dan ook even naar de verzekering. Er kan altijd iets gebeuren met je panelen. Denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen. De kans is aanwezig dat je zonnepanelen een keer beschadigd raken, ze liggen immers gemiddeld 25 jaar op je dak.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Brand in of onder de panelen is vaak te voorkomen door de zonnepanelen te laten installeren door een erkend bedrijf. Ook hiervoor kunnen de regels per verzekeraar verschillen.

Verschillende dekking

Verzekeraars gaan verschillend om met het dekken van schade aan of door zonnepanelen. Schade is helaas niet altijd gedekt. Laat je daarom altijd goed adviseren over je verzekering. Heb je een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Je zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Heb je een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Wat past bij jou?

Het is belangrijk om het altijd aan ons door te geven als je zonnepanelen op of bij je woning gaat plaatsen. Wij kijken dan welke dekking voor jou van toepassing is. Daarnaast controleren we ook of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.