Een woning kopen? Welke hypotheek past bij jou?

HypotheekAls je een huis koopt sluit je meestal ook een hypotheek af. Soms is ook een combinatie met andere financieringsvormen mogelijk.

Kies je voor een hypotheek, houd dan bij je keuze rekening met wat bij jou past. Kijk naar de voorwaarden, maar ook naar de rente en de rentevast periode. Met Nationale Hypotheek Garantie kun je korting op de rente krijgen en heb je bescherming tegen een mogelijke restschuld. Kijk of je voldoet aan de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en bepaal of je dit wilt.

Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen op een rij:
Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bruto maandlast (rente + aflossing). In het begin is dit vooral rente en slechts voor een klein deel aflossing. In de loop van de tijd wordt het rentedeel steeds kleiner en los je dus steeds sneller af.

Voordelen
– Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer.
– Je hebt een fiscaal voordeel , wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken.
– Door het fiscale voordeel begin je met lage netto maandlast.

Nadelen
– Je netto maandlasten worden in de loop van de tijd steeds hoger, omdat je in het begin veel rente betaalt en weinig aflost en aan het eind weinig rente betaalt en veel aflost. Daardoor daalt je belastingvoordeel gedurende de looptijd.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Je bruto maandlast (rente + aflossing) is in het begin hoger. In de loop van de tijd daalt je maandlast doordat je steeds minder rente betaalt.

Voordelen

– Je netto maandlasten dalen in de loop van de jaren, omdat je steeds minder rente betaalt en niet meer gaat aflossen.
– Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer.
– Je hebt een fiscaal voordeel, wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken.

Nadelen
– In het begin is je maandlast hoger
– Naast het aflossingsbedrag betaal je maandelijks rente. De maandelijkse rente (en de restantschuld) daalt door de aflossingen, dus je belastingvoordeel neemt in de loop van de tijd af.

Let op:

Voor doorstromers geldt dat de bestaande hypotheken, zoals de beleggings-, spaar- en aflossingsvrije hypotheken, nog kunnen worden meegenomen. Ook hangt de best bij jou passende hypotheek altijd af van jouw persoonlijke situatie en de specifieke voorwaarden van een hypotheek.

Bron: Adfiz