Een sterretje in de voorruit: wat nu?

Het kan binnen één seconde gebeurd zijn. Een steentje vliegt tegen je voorruit aan en veroorzaakt een sterretje. Daar kun je vaak niks aan doen. Het is belangrijk om de ruit snel te laten repareren. Een sterretje kan namelijk verder barsten. Dan moet vaak de hele ruit vervangen worden. Bovendien komt een auto met een beschadigde ruit niet door de periodieke keuring (apk).

Snel, makkelijk én duur

Je ziet vaak reclames voorbijkomen van partijen die aanbieden sterretjes snel en makkelijk te repareren. Dat is natuurlijk ontzettend handig, maar niet altijd de goedkoopste optie. Dergelijke reparaties worden namelijk niet altijd vergoed door de verzekering.

Veel autoverzekeraars hebben vaste afspraken met herstelbedrijven. Reparaties worden alleen vergoed als deze specifieke bedrijven de werkzaamheden uitvoeren. Laat je de ruit bij een ander bedrijf maken, dan keert de verzekering niet uit of is er een eigen risico van toepassing.

Is mijn ruitschade verzekerd?

De dekking bij ruitschade verschilt per type verzekering. Heb je een WA-verzekering, dan is de ruitschade voor eigen rekening. Deze verzekering betaalt namelijk alleen de schade die jij bij andere weggebruikers veroorzaakt.

Heb je een WA-verzekering met beperkt of volledig casco, dan is de ruitschade meestal gedekt. De reparatie heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren, dus je premie blijft gelijk.

Eigen risico

De reparatie van je autoruit valt dus bij veel verzekeringen binnen de dekking. Is het niet meer mogelijk om de ruit te maken en moet deze vervangen worden, dan kan er een eigen risico van toepassing zijn. Daarom is het extra belangrijk om er op tijd bij te zijn als je een sterretje ziet. Veel verzekeraars geven wel korting op het eigen risico als je kiest voor een aangesloten herstelbedrijf.

Geef schade door

Heb je schade aan je autoruit? Neem dan altijd even contact met ons op. Dan kijken we samen wat een passende manier is om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Heb je andere vragen over je autoverzekering? Laat het gerust weten. We helpen je graag.