Hypotheekrente

Zo houd je de koude trek uit je huis

Voordat je de tocht in je huis te lijf kunt gaan, is het belangrijk om eerst de exacte oorzaak te vinden. In de meeste gevallen gaat het om voor de hand liggende plekken in je huis, bijvoorbeeld raamkozijnen, deuren of de brievenbus. Door een lucifer of kaars te laten branden langs bijvoorbeeld een kozijn, kun je aan de vlam precies zien waar de tocht vandaan komt.

Tochtstrips

De tocht bij kozijnen, deuren of de brievenbus kun je eenvoudig te lijf gaan met tochtstrips en tochtbanden. Bijvoorbeeld door de strips aan de onderkant van de deur te plakken of tochtbanden als isolatie van de raamkozijnen. Bij elke bouwmarkt zijn er tochtstrips en tochtbanden in alle soorten en maten te koop.

Brievenbussen zijn vaak de grootste tochtgaten in de hal. Met speciale borstels voor een brievenbus houd je de temperatuur in de hal ook nog een beetje behaaglijk.

Glaswol en purschuim

Komt er een hinderlijke tocht uit de kruipruimte dan is glaswol of isolatiefolie een goede oplossing. Die plaats je tegen de onderkant van de vloer. Wil je een stevige oplossing dan kun je de kruipruimte deels vullen met schelpen. Dat is warmte-isolerend en vochtwerend. Van onderuit kun je bovendien de kieren bij de plinten vullen met kit of purschuim.

Bij de aansluiting van een schuin dak en een rechte muur ontstaan vaak flinke kieren. Met een of meerdere bussen purschuim houd je de tocht doeltreffend buiten de deur.

Ventileren en besparen

Door goed te isoleren en de tocht buiten de deur te houden, kun je geld besparen. De verwarming kan dan misschien zelfs een graadje lager in plaats van hoger. Dat is toch een prettige gedachte met de huidige energieprijzen.

Volgens experts is het eveneens belangrijk dat niet alle gaten worden gedicht met pur, kit of een ander isolatiemateriaal. Je huis moet immers wel kunnen ventileren. Dat kan bijvoorbeeld door de roosters of klepraampjes zo af en toe open te zetten. Op die manier komt er een noodzakelijke dosis frisse lucht naar binnen.