Zo blijf je hackers voor

Wat doe jij om je onlineaccounts te beveiligen? Veel mensen zijn hier nauwelijks mee bezig, totdat het misgaat en alle gegevens op straat liggen. Dat kun je voorkomen met een simpele oplossing. Welke?

Het beveiligen van onlineaccounts, bijvoorbeeld voor social media en e-mail, is steeds belangrijker geworden. Hackers zijn voortdurend bezig om wachtwoorden te kraken om bij informatie zoals bankgegevens te komen.

Van veel mensen is het wachtwoord makkelijk te achterhalen. Namen van partners of kinderen in combinatie met woonplaatsen of geboortedata komen nog heel vaak voor. Dan maak je het hackers wel heel makkelijk!

Moeilijker maken

Een moeilijk wachtwoord is al een stuk veiliger. Er zijn websites en apps die automatisch letter- en cijferreeksen generen die je als wachtwoord kunt gebruiken. Daarnaast kun je ook zelf iets ingewikkelds bedenken wat alleen jij kan weten. Door het gebruik van lange zinnen in je wachtwoord maak je het hackers bijvoorbeeld al een stuk moeilijker.

Tweestapsverificatie

Om je onlineaccounts zo goed mogelijk te beveiligen, kun je een extra stap aan het inlogproces toevoegen. Met zogenoemde tweestapsverificatie bevestig je dat jij de eigenaar van het account bent. Na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord krijg je een sms, e-mail of melding in een speciale app met een code. Deze code moet je ook invullen voordat je toegang krijgt tot een account.

Instellen

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van deze veilige methode om in te loggen. Bij diensten zoals sociale media, e-mail en Dropbox is het mogelijk om tweestapsverificatie aan te zetten.

De manier waarop je de tweestapsverificatie moet instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vind je alle informatie over veilig inloggen.