Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Naast het weer zijn er nog andere boosdoeners die kunnen zorgen voor waterschade. Denk aan een lekkend buitenkraantje, een gesprongen waterleiding of een verstopte wasmachine-afvoer. Waterschade is dan ook de meest voorkomende schade in huis.

Vergoeding van de verzekering

Wat als jij te maken krijgt met waterschade? Krijg je dan een vergoeding van de verzekeraar? Je kunt opgelucht ademhalen. In veel gevallen dekt de inboedel- en/of opstalverzekering de gevolgen van waterschade.

De inboedelverzekering dekt de schade aan spullen en losse onderdelen in je huis. De opstalverzekering is voor schade aan het huis zelf en de onderdelen die aard- en nagelvast aan het huis zijn verbonden, zoals de keuken. Voor een complete dekking van waterschade is het belangrijk om allebei de verzekeringen af te sluiten.

Huiseigenaren moeten beide verzekeringen zelf regelen. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering genoeg, de opstalverzekering is geregeld via de verhuurder. Huurders die zelf verbeteringen hebben aangebracht in de woning zoals een luxe keuken, badkamer of veranda, doen er goed aan het verzekerde bedrag van het onderdeel huurdersbelang te controleren en eventueel aan te passen. Vaak is dit een standaard bedrag.

Regels

De verzekering vergoedt veel verschillende vormen van waterschade. Om aanspraak te kunnen maken op die vergoedingen, gelden bepaalde voorwaarden en regels.

Wat de meeste verzekeraars wel vergoeden:

  • Schade door een gesprongen waterleiding,
  • Schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed,
  • Schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen.

Wat de meeste verzekeraars niet vergoeden:

  • Gevolgschade, bijvoorbeeld als de ramen open stonden tijdens een regenbui,
  • Gevolgschade door achterstallig onderhoud zoals slechte kitnaden, versleten dakbedekking en verstopte regenpijpen,
  • Schade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren,

Extreem weer

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Perioden van droogte en hevige regenval wisselen elkaar in rap tempo af en dat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast. Schade door extreem weer is in veel gevallen alleen gedekt bij een uitgebreidere verzekering. Sommige verzekeraars werken in dit geval ook met een eigen risico.

Waterschade voorkomen

Een ongeluk – ook voor wat betreft waterschade – zit helaas in een klein hoekje. Toch kun je zelf de nodige maatregelen nemen om dit te voorkomen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij:

  • Check je dak. Door je dak regelmatig te controleren op kapotte dakpannen, losse loodslabben of gescheurde naden kun je beginnende lekkages op tijd opsporen en verhelpen.
  • Maak de goten schoon. Door regelmatig de goten van je dak schoon te maken, voorkom je dat de regenpijp verstopt raakt en water over de dakgoten loopt.
  • Zorg voor goede kitranden. Door de randjes van het aanrecht, het bad en de wastafel goed af te kitten, voorkom je dat er water achter komt.
  • Laat de waterleidinginstallatie controleren. Zeker bij oudere installaties is het belangrijk om een periodieke controle uit te laten voeren. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
  • Isoleer de waterleidingen en de buitenkraan. Bij vorst is het belangrijk om de waterleidingen en de buitenkraan in te pakken met isolatiemateriaal of deze af te sluiten. Zo voorkom je dat het water aan de binnenkant de kraan bevriest, uitzet en daardoor de kraan en de leiding beschadigt.

Meer weten?

Heb je vragen over je inboedel- of opstalverzekering, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met een passend advies.