Wat te doen bij autoschade?

AutoschadeVan lakschade tot vandalisme en total loss: autoschade kent vele vormen. Soms is er zelfs sprake van persoonlijk letsel. Ongeacht het soort schade, met of zonder tegenpartij: financieel zijn er altijd gevolgen. Hoe ben je voorbereid en wat kan je doen?

 

Maak foto’s van de schade

In vrijwel alle gevallen geven foto’s goed bewijs van geleden schade. Of het nu gaat om bijvoorbeeld hagelschade of vandalisme: maak zoveel mogelijk foto’s en breng de schade in beeld. Noteer ook datum en tijdstip. Zo kan de verzekeraar controleren of er op het schademoment bijvoorbeeld een storm of hagelbui was.
 

Raadpleeg de polis

Of de geleden schade wel of niet verzekerd is, hangt af van de verzekeraar en het soort verzekering. Raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden en/of neem contact op met ons.

Controleer het schadebedrag

De verzekeraar beoordeelt de schade. Vaak gebeurt dit aan de hand van een begroting door een garagebedrijf. Eventueel komt een schade-expert op bezoek, afhankelijk van de aard en de grootte van de schade. Deze stelt dan het schadebedrag vast. Ben je het niet eens met het schadebedrag, dan kan je een contra-expert inschakelen. Hij of zij stelt een rapport op en bespreekt dit met de expert van het eerste rapport. Eventueel komt er een derde expert bij, wiens uitspraak bindend is.

Ongeval met gewonden? Bel 112

Ben je betrokken bij een auto-ongeluk en zijn er gewonden, bel dan onmiddellijk alarmnummer 112. De alarmdiensten zijn zo snel mogelijk ter plekke.

Ongeval met tegenpartij? Noteer of meld de schade direct

Is er een ongeval met een tegenpartij, vul het schadeformulier dan ter plaatse in. Maak liefst ook foto’s en kijk of er getuigen zijn: inzittenden of omstanders. Bij enkel materiële schade komt er meestal geen politie. Wil de tegenpartij niet meewerken, noteer dan zijn kenteken. Stuur het schadeformulier zo snel mogelijk in. Of gebruik de schade-app: mobielschademelden.nl.

Meld de schade uiteraard zo spoedig mogelijk bij ons kantoor.

Bron: Adfiz