Verhuizen? Neem je hypotheek mee

De hypotheekrente is na een historisch lage stand weer aan het stijgen. Als je de afgelopen jaren een hypotheek af hebt gesloten tegen een lage rente, dan kan het interessant zijn om deze mee te nemen naar je volgende huis. Je kunt zo de lage rente en eventueel andere interessante voorwaarden meenemen. Dat kan voordeliger zijn dan een nieuwe hypotheek afsluiten. 

Het meenemen van de hypotheek naar een nieuw huis wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. In de voorwaarden van je huidige hypotheek staat of het mogelijk is om deze mee te nemen naar een nieuwe woning. 

Voorwaarden verschillen

De exacte regels en voorwaarden van deze regeling kunnen per geldverstrekker verschillen. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld je hele hypotheek meenemen. Het is ook mogelijk dat je alleen de rente over het nog openstaande bedrag mee kunt nemen. Dit geldt dan voor de rest van je rentevast periode. 

Wil jij je hypotheek meenemen? Houdt er dan rekening mee dat de geldverstrekker dit traject behandeld en beoordeeld als een nieuwe hypotheek. Er wordt dus opnieuw gekeken naar je inkomen, schulden en de marktwaarde van je huis. 

Hoe de hypotheek precies vorm krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ter illustratie twee mogelijke voorbeelden:

  • Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, dan kun je vaak je oude hypotheek niet helemaal meenemen. 
  • Is de prijs van je nieuwe huis juist hoger dan je huidige hypotheek, dan moet je de aanvullende hypotheek vaak ook bij je huidige geldvertrekker afsluiten. Hierover betaal je de op dat moment geldende rente.  

Aflossingsvrije hypotheek

Heb jij nog een aflossingsvrije hypotheek? Ook die kun je meenemen naar je nieuwe woning. Als je deze hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, dan mag je de rente blijven aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je deze hypotheek meeverhuist, dan geldt dit voor maximaal 50 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning. De rest van het hypotheekbedrag moet je wel aflossen. 

Overwaarde

Als je gaat verhuizen is het ook belangrijk om te kijken naar de overwaarde van je huidige woning. Heb je overwaarde, dan moet je dat binnen drie jaar investeren in je nieuwe woning. Zo behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek. Daarom kan het handig zijn om te kijken of je de overwaarde van je oude woning kunt gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. 

Jouw situatie is uniek

Je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning kan interessant zijn. Maar dat geldt niet in alle situaties. Zo zou het kunnen zijn dat de huidige rentestand lager dan is dan de rente die jij nu over je hypotheek betaalt. Daarnaast is het mogelijk dat de rente bij een andere geldverstrekker dusdanig laag is, dat het voordeliger is om daar een nieuwe hypotheek af te sluiten in plaats van je huidige hypotheek mee te nemen. Ook kan het in jouw situatie interessant zijn om over te stappen naar een heel andere hypotheekvorm als je gaat verhuizen. 

Ben jij van plan om te verhuizen? Dan is het goed om ook de mogelijkheden van het meeverhuizen van je hypotheek te bekijken. Een hypotheek is altijd maatwerk. Daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.