T Rijbewijs

T Rijbewijs
Ken je dat? Dat je op zondagmiddag rustig over een smalle landweg rijdt en een gigantische trekkercombinatie, bijna breder dan de weg zelf, je tegemoet komt? ​​Dan hoop je maar dat de bestuurder weet wat hij doet. Een klein foutje met zo’n gevaarte kan grote gevolgen hebben.

Waarom het T rijbewijs?
Uit cijfers bleek dat de verkeersveiligheid in Nederland de laatste jaren verbeterd is, maar dat juist trekkers en soortgelijken daarop een uitzondering waren. Het was natuurlijk ook wel heel gek dat je als zestienjarige zonder rijbewijs met zulke enorme voertuigen de openbare weg op mocht, terwijl je zelfs voor een bromfiets een rijbewijs nodig hebt. Doordat zulke grote voertuigen steeds vaker op de openbare weg reden, groeiden de risico’s en daarmee de noodzaak voor een rijbewijs.

Op 1 juli 2015 was dat rijbewijs dan ook een feit. Op die datum werd het zogenoemde T rijbewijs ingevoerd. Een rijbewijs voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Iedereen die op deze datum in het bezit was van een B rijbewijs krijgt automatisch T erbij. Iedereen die na deze datum zijn B rijbewijs heeft behaald, krijgt T er niet meer bij en moet hier apart rijlessen voor volgen en examen doen.

Het rijbewijs geldt voor de openbare weg en alles wat hieraan gelijk aan wordt gesteld. Dat zijn alle terreinen die bereikbaar zijn voor het overige verkeer. Alleen op een afgesloten terrein dat afgesloten is voor anderen is dus geen T rijbewijs nodig.

Toekomst
En we gaan verder met de trekker. Want naast het rijbewijs is in de toekomst ook een kenteken noodzakelijk om de openbare weg op te mogen.  Vanaf 2018 moet met dit T-kenteken worden voldaan aan de Europese APK-verplichting voor snelle trekkers. Voordeel is wel dat daarmee ook de snelheid, daar waar veilig, verhoogd wordt tot 40 km/u in plaats van 25.

Met het kenteken wordt het ook voor de politie makkelijker overtreders te traceren en zaken als verzekering en laadvermogen te controleren

Wanneer mag ik een LBT of MMBS besturen na 1 juli 2015?
U mag een LBT of MMBS besturen als;

  • u de categorie T heeft op het Nederlands rijbewijs
  • u 18 jaar of ouder bent en uw Nederlands rijbewijs met de categorie B is afgegeven voor 1 juli 2015
  • u een geldig trekkercertificaat heeft (tot 1 juli 2016)
  • vrijstelling voor machines tot 130cm, die gebruikt worden voor bijvoorbeeld veegwerkzaamheden, onkruidbestrijding

Bron: ASR