Nieuwe Gasketelwet vanaf 1 april 2023

Per 1 april 2023 hebben we een nieuwe Gasketelwet in Nederland. De belangrijkste verandering is dat zowel installatiebedrijven als monteurs een certificaat (Bewijs van Vakmanschap) moeten hebben om aan cv-ketels te mogen werken. Dat geldt voor alle gasverbrandingsinstallaties, dus bijvoorbeeld ook voor geisers en gashaarden. Het is niet meer toegestaan om zelf aan je cv-ketel te sleutelen en ook monteurs zonder certificaat mogen niet meer werken met gasverbrandingsinstallaties.

Als bedrijven of monteurs zonder certificaat toch bezig zijn met cv-ketels, dan riskeren zij een boete. Ook particulieren die werken met bedrijven of monteurs zonder certificaten zijn strafbaar.

Veiligheid verbeteren

Deze wet is ingesteld om de veiligheid rondom cv-ketels te verbeteren. Jaarlijks vallen er vijf tot tien doden en honderden gewonden door koolstofmonoxidevergiftiging. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam in 2015 met een rapport waaruit bleek dat er relatief veel ongelukken gebeuren door verkeerd handelen, nalatigheid of onkunde van cv-ketelmonteurs. Daarnaast bleek dat de helft van de ongelukken plaatsvindt met een moderne cv-installatie.

Door uitsluitend te werken met certificeerde bedrijven en monteurs gaat de kwaliteit van de werkzaamheden omhoog. Daarmee wordt de kans op ongelukken, bijvoorbeeld met koolmonoxide, kleiner.

Bedrijven checken

Voor het onderhoud van je cv-ketel kun je dus vanaf nu alleen nog een gecertificeerd bedrijf inhuren. Heb jij een contract met een installatiebedrijf voor het onderhoud van je cv-ketel, geiser of gashaard? In dit register van de overheid kun je checken of het bedrijf de benodigde certificaten bezit.


Jaarlijks onderhoud

Het advies is om je ketel jaarlijks te laten onderhouden. Dit is echter – ook met de nieuwe wet – niet wettelijk verplicht. Jaarlijks onderhoud heeft wel veel voordelen. Zo is de kans op storingen kleiner. Daarnaast is een goed onderhouden ketel energiezuiniger. Bovendien verklein je met het jaarlijkse onderhoud de kans op onveilige situaties en ongelukken, bijvoorbeeld door brand of koolmonoxidevergiftiging.

Onderhoud en de verzekering

Sommige verzekeraars verplichten het periodieke onderhoud van de cv-ketel. Als er schade geclaimd wordt, bijvoorbeeld door brand, dan kan het voorkomen dat de verzekeraar vraagt naar een bewijs van onderhoud van de cv-ketel. Daarnaast vervalt bij veel fabrikanten de garantie op cv-ketels als de installatie niet volgens de voorschriften is onderhouden.