Tips Hooikoorts

Met deze tips kun je hooikoorts verminderen

Ondanks het feit dat we corona waarschijnlijk grotendeels achter de rug hebben, beginnen veel mensen weer te niezen en te snotteren. Met de lente breekt ook het hooikoortsseizoen aan. Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op de pollen van grassen, planten en bomen. Het zorgt voor een verkouden gevoel met niesbuien, een verstopte neus en traanogen. Bij sommige mensen zorgt hooikoorts zelfs voor een benauwd gevoel en extreme vermoeidheid.
Ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft last van de pollenallergie. Het kan ontstaan op elke leeftijd, maar de meeste mensen beginnen de allergie te merken tussen hun 15de en 25ste levensjaar.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Hieronder vind je de zes belangrijkste tips:

Houd je huis en vooral je slaapkamer schoon

Door openstaande deuren, ramen en ventilatieroosters vliegen de pollen naar binnen. Deze blijven plakken op bijvoorbeeld de bank, het dekbed en het vloerkleed. Het helpt om in de lente extra vaak te stofzuigen en je bed te verschonen, zo houd je de pollen buiten de deur.

Hang wasgoed niet buiten

Wanneer je wasgoed buiten hangt, vangt het rondvliegende pollen op. Deze neem je dan mee naar binnen en draag je mee in je kleding.

Neem een douche voordat je gaat slapen

Onder de douche kun je de pollen even afspoelen. Was dan ook meteen je haren, want gedurende de dag blijven rondvliegende pollen hierin hangen. Naast je eigen haren, is het belangrijk om je huisdier vaker te wassen. Ook in de vacht van je hond of kat blijven de pollen hangen.

Smeer vaseline rond je neus en draag een zonnebril

Het is misschien geen hele charmante oplossing, maar het helpt wel: een beetje vaseline rondom je neus smeren. De pollen blijven in de vaseline plakken en kunnen zodoende je neus niet bereiken. Om je ogen te beschermen tegen de pollen kun je een zonnebril dragen.

Ga een dag (of langer) naar zee

Aan de kust zweven beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland. Een strandwandeling is dan ook de ideale (tijdelijke) remedie tegen hooikoorts.

Vraag de huisarts om medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om hooikoortsklachten te verminderen. Met de pilletjes, neusspray en oogdruppels nemen de klachten aanzienlijk af. Hiervoor heb je meestal wel een recept van de huisarts nodig. Hij of zij kan eventueel ook testen voor welke pollen je precies allergisch bent.