Kopen voordeliger dan huren?

kopen of hurenDuizenden huurders zijn het afgelopen jaar aan het rekenen geslagen: wat is voordeliger voor mij: kopen of blijven huren. Wij rekenen met u mee en kijken niet alleen naar de maandlasten.

De Volkskrant heeft onlangs voor tachtigduizend recentelijk verkochte of verhuurde huizen berekend wat er op verschillende plaatsen in Nederland per maand betaald wordt voor een vierkante meter huis. Opvallendste conclusie: Op Amsterdam en Utrecht na is kopen in Nederland per maand de goedkoopste optie. Hoe kan dat? Huren is duurder geworden omdat woningcorporaties de huren van vrijkomende woningen flink hebben opgetrokken. Maar een huis kopen is juist voordeliger geworden. De prijzen zijn sinds 2008 behoorlijk gedaald (hoewel ze het afgelopen jaar weer wat aangetrokken zijn). Belangrijker nog is de historisch lage hypotheekrente. Lage prijzen en gunstige rente maken koopwoningen op dit moment uiterst betaalbaar.

Blijvend lage maandlasten?

Maar hoe ontwikkelen de maandlasten van huurders en kopers zich? Als huurder krijgt u elk jaar een huurverhoging van enkele procenten. Als woningbezitter kunt u de hypotheekrente geruime tijd vastzetten waardoor uw netto maandlast amper oploopt. Aan het eind van de renteperiode is de hypotheekrente misschien wel hoger, maar u heeft dan ook een groter belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek. Omdat u iedere maand aflost op de hypotheek, daalt bovendien het bedrag dat u aan rente betaalt.

Onderhoudskosten

Bent u huurder, dan betaalt u wel voor klein onderhoud, maar grote zaken als renovaties, verbouwingen en schilderbeurten zijn voor rekening van de verhuurder. Als woningbezitter draait u voor alle onderhoudskosten zelf op. Gemiddeld zijn kopers naar schattingen zo’n 1 procent van de waarde van de woning per jaar kwijt aan onderhoud. Dit is een gemiddelde. Hoe hoog de werkelijke kosten zijn, verschilt per woning.

Financieel risico

Een woningeigenaar loopt een financieel risico, want een huis kan minder waard worden. De hypotheek is in dat geval hoger dan de waarde van de woning. Als u dan het huis verkoopt, heeft u een forse schuld bij de bank. Huurders hebben die onzekerheid niet. Aan de andere kant lost u als huiseigenaar iedere maand af op uw hypotheek en bent u na 30 jaar af van de hypotheeklasten. Daarmee is uw woning een aantrekkelijke spaarpot die zeker bij een laag pensioen heel goed uitkomt.

Wilt u de voor- en nadelen van een eigen woning eens bespreken met een financieel adviseur? Neem contact op met ons kantoor. Wij rekenen uit wat de financiële gevolgen zijn als u een huis aanschaft.